...

Voor mens en paard in balans

osteopathie

Een gezond lichaam is in staat om zijn natuurlijke balans zelf in stand te houden. Is het lichaam dusdanig verstoord dat er geen sprake meer is van een natuurlijke balans? Dan kan het lichaam dit niet meer zelf corrigeren. Denk bijvoorbeeld aan een val, vastliggen of een periode van ziekte. Het lichaam zal op dat moment de disbalans elders gaan compenseren. Dit gebeurt altijd in een keten van met elkaar verbonden organen en structuren. Raakt één schakel van de keten uit balans? Dan trekt deze schakel de volgende mee. Osteopathie helpt om de balans weer terug te krijgen.

Osteopathische visie

Een orgaan glijdt, beweegt, leeft, vibreert, trilt dankzij de serosa, fascia, ligamenten en andere soepele en levende weefsels, die het lichaam met elkaar verbinden. Elk bewegingsverlies, elke fixatie of aanhechting aan een andere structuur, zelfs in zeer geringe mate, betekent verandering in het orgaan.

Het lichaam werkt dus als één geheel. Bij een behandeling vind ik het daarom belangrijk om het hele lichaam te onderzoeken: de beweeglijkheid van het spijsverteringsstelsel, van het middenrif, de borstkas en van de wervelkolom inclusief de hals, nek en schedelbasis.

Een goed functionerend spijsverteringssysteem, waar het caecum (blinde darm) een belangrijk deel van uitmaakt, is afhankelijk van een goede beweeglijkheid van maag en darmen, van een goede doorbloeding, een goed functionerend zenuwstelsel, zo min mogelijk stress en de juiste voeding. Beweging stimuleert de spijsvertering. Zonder goede stimulatie raakt de doorbloeding van het systeem verstoord en wordt het in zijn functie belemmerd.

Het pariëtale systeem

Osteopaten behandelen met hun handen het pariëtale systeem, dat bestaat uit spieren, pezen, gewrichten en zenuwen. In het geval van een blokkade kunnen de klachten zich voordoen in het hele segment van de bijbehorende wervel. Naast een spierprobleem kan er dus ook sprake zijn van een pijnlijk gewricht of van een stuk huid dat doof of juist overgevoelig is. Beperkingen in het bewegingsapparaat kunnen ook verstoringen veroorzaken in maag en darmen en daar tot klachten leiden. Dit is geen vervanging van een medische behandeling, het is aanvullend op de dier/mens geneeskunde.

Het viscerale systeem

Het viscerale systeem omvat alle organen. De organen worden deels aangestuurd door zenuwen die vanuit het ruggenmerg ontstaan. Door een blokkade van een wervel, kan het paard problemen krijgen met het daarbij behorende orgaan, maar andersom kan ook. Door een orgaanstoornis kan (kunnen) de bijbehorende wervel(s) geblokkeerd raken. Door bewegingen van het middenrif worden de organen in beweging gebracht, waarbij ze subtiel langs elkaar moeten kunnen glijden.

Door met de handen te voelen, zoekt de osteopaat naar beperkingen in de organen en herstelt hij de glijvlakken tussen de organen daar waar deze beperkt zijn.

Het cranio-sacraal systeem

Het cranio-sacraal systeem bestaat uit:
– het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg
– de dura mater, het arachnoid en de pia mater
– het hersenvocht

Ben je benieuwd hoe deze behandeling jou of jouw paard kan helpen? Neem dan contact op!

Ook via WhatsApp bereikbaar
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.